Friday, September 23, 2011

living here like WTH sometimes

i'm missing you and Kedah very much. the old place i used to live and deal with surroundings and people in there. i could see the difference between here and there. here, living in Kota Bharu, generally yea this is my own place, been raised up in here, technically, i'm not so familiar with Kota Bharu, but then why i felt so awkward huh? maybe because i'm not familiar with this place. ? haihh.. 

okay, i'm so lazy just now. i can't continue write this, like usual huh? haha, i'm so fucked up myself along this week. still can't decide for FIN 420. take it or drop it for the other/next semester. seriesshit i can't decide this, till now. how terrible i am. people, what say you ? can u please figure me out of this problem, can u ?

Monday, September 12, 2011

not so happy

ah yes! i'm indeed!

Monday, August 29, 2011

meninggalkan Ramadhan dengan seribu keinsafan dan kesedihan

sedih untuk meninggalkan Ramadhan kali ini. ternyata Ramadhan pada kali ni membawa kelainan pada diri aku. tak banyak perkara baik yg aku sempat buat pada bulan yg mulia ni, tu yg aku terkilan dan sedih. raya pun rasa xmeriah dan bersemangaat even aku tgk budak2 ni sronok ajessss. siap pasang lampu kelip2 dalam rumah lg. ramadhan kali ni aku banyak habiskan masa dirumah. :)) apa yg lain dari ramadhan yg sebelumnya, bulan ni aku yg akan bgn awal untuk menyediakan sahur buat kami sekeluarga. biasanya, kalau sebelum2 ni aku MALAS, tgu org kejut makan sahur je, tp kali ni aku gagahkan diri untuk bgn sediakan makanan complete terhidang dimeja! *bangga*

ok berbalik kepada perasaaan aku yg sedih td, terkilan sebab nk dekat penghujung ramadhan pada orang lain sibuk menyiapkan diri untuk 10malam terakhir ramadhan, aku pula dalam kesedihan melayan perasaan sebab xboleh membuat sebarang persiapan kerana kedatangan bulan merah :'(  rasa bersalah dihati ni. sangatlah beruntung kepada sesiapa yg mendapat cahaya Lailatul Qadr :)

aku sentiasa berharap semoga Allah mempermudahkan jalan aku untuk sentiasa dekat dengan agama ku,Islam,  sentiasa dekat dengan Allah, aku yg semakin membesar, perlu semakin matang dan dalam masa yg sama perlu menjadi contoh terbaik untuk adik-adik ku, Islam begitu indah, tp sayang sekali aku mempersiakan masa2 yg lepas dengan perkara yg sia2 tanpa beramal kearah jalan sepatutnya, bekalan untuk akhirat kelak, aku lalai didunia ini. semoga aku, serta seluruh umat islam yg lain sentiasa diberi cahaya hidayah petunjuk Allah dan sentiasa diberkati hidup, *Aminn Ya Rabbal'alaminn*

Thursday, August 25, 2011

Tuesday, August 23, 2011

what will grant you after graduating with a Degree in Finance ?

BBA (Hons) in Finance

Assalamualaikum. Alhamdulillah, I've been offered to continue my studies in Finance majoring in Business Administration! i'am so happy of course but this is not the main issue that i want to talk about....i felt so awkward. Hello, i'm truly deeply don't want to involve with any Maths anymore, but then, a degree in Finance ? haihs.. yea,,blame on me. my own stupido, i do what i don't want to do.. i don't know where to go, what i should do on that time. i just go through. just follow the path. just put myself on a right track yea i guess, but then regret with nothing, useless!

let's think positive.  mungkin ada hikmah atas apa yg terjadi ni kan? InsyaAllah, Allah akan mempermudahkan jalan hambaNya. *amin* jom belajar rajin2! :D oh btw untuk degree nanti i've put a high dream to achieve them! since i'm a slow learner in Maths ( i admittedly),  tapi i nak DL FOR ALL SEMESTERS okay! i'am so really mean, grad with 1st class degree in Finance. what a Wow?!  InsyaAllah.  so i need to struggling to LEARN! FOCUS IN A CLASS! WORK HARD! BE SYSTEMATIC, MANAGE THE TIME WELL, DO LIKE A PROFESSIONAL, the most important thing is, don't ever do any kid's stuffs! ergh! i need to huha and hula also, but not all the time la eh. because this time i need to learn how to be independent, sensible, professional, flexible is a must!

do dare me with anything!  i will do it well :)

Tuesday, August 16, 2011

i am HOT !

BUT not as hot as YOU :(

Sunday, August 14, 2011

the shocking pink of kebaya.

i don't know what to write about. just passing by. i'm soooo wordless. i can't sleep, my mind so sore right now, but i'm so mean to say i love in doing business. but i don't know wht type of business i could involve. *haih* why don't i try to make "the biskut raya" during this Ramadhan. yea, in this festive season, people are seeking for a kuih raya, so now, ( not REALLY NOW la but soon)  i'm gonna make a try for a blueberry cheese tart! :D



she's nini. *i'm missing her so much :')*

Wednesday, August 10, 2011

Tuesday, June 7, 2011

i'm pissed off ! F

there is no any options given. my bad. i did a silly thing each time. i am truly sorry. let me be alone, it is a curing time. 

Monday, June 6, 2011

the aching wallet

my wallet was aching. my mind was sore. it was getting painful whenever u go around and see stuff anywhere, everywhere, even u didn't go to them, they came to you to begging u, "oh pleasssssssssssssseee..take me away, i'm the most valuable thing tht u shouldn't let go" oh pleeeasssssssssseee. omg.. ini dugaan betul la.. being jobless and i'm absolutely doing nothing at home is suck! indeed! i was pulling out my strength seek for a job. a real quick job. because being home all the time is not good, isn't it? YES! by all means!

xpe nur, sabar nur! ur wishlists xlari kemana! keep updating the wishlists from time to time :) listkan dulu mana yg nak ye! nnti bila abah bg duit yg banyak, bila da dapat kerja duit gaji nnti berbelanja la dgn seenaknya :DD

oh, btw, i've just got myself a brand new iphone4 ! yeay!!               *haha tipu je*           the real thing is, akeem (lil brother) just got himself a new football shoe, the new jerseys, and the other stuffs! and and and... on top of that, he's got a notebook! :)) yeay tumpang gembira...xjealous pun.. *lucky boy* i'm supposed to be grateful to have such a luckiest little brother like him! *AMINNN* 

Wednesday, April 6, 2011

Tuesday, March 29, 2011



THE SUCKER

21 / 4
ISB 300
9-12
23 / 4
MGT 345
9-12
25 / 4
ENT 300
9-12
30 / 4
FIN 360
2-5




THE PLANNER

21 / 4
ISB 300
9-12
22 / 4
ULANGKAJI

23 / 4
MGT 345
9-12
24 / 4
ULANGKAJI

25 / 4
ENT 300
9-12
26 / 4
TIDUR

27 / 4
TEMUJANJI

28 / 4
TEMUJANJI

29 / 4
ULAGKAJI

30 / 4
FIN 360
2-5




THE PLAYER



and yeay! boleh balik rumah awal!  :D

Saturday, March 26, 2011

"his determination showed in his every movement"; "he is a man of purpose"

"For every man there is a purpose which he sets up for his life and which he pursues. Let yours be the doing of all good deeds." 
 Anonymous

Wednesday, March 23, 2011

today is a big day :D

hye, good evening ppl! :D ni bukan baru bgn tdo ye.. i was woke up at 9.45 a.m lagi tau.

now it is evening ! since 9.45 till now, i'm doing nothing! nothing! oh oh, i already had a breakfast prepared by suenara after woke up from my bed. heaven! 

what i'm gonna do today ya everybody ??

hm, instead of cleaning up my room, i need to do something else like cook a dish, be a baby sitter, workaholic do a tonne of assignments, date with a boyfie maybe :)), window shopping or messing around fb xlah kot sbb geng kaki balik rumah. hm, apa eh ??

*wondering n pondering**


naaaaahhhh.

1. clean up the room. do decorate a lil things tht i'd aimed to change it last  month. will do today ya ppl :))
2. clean up all around the house. a hall, a kitchen maybe. 
3. mungkin i akan basuh kain selimut. da bau masam da
4. mandi! haha, agak-agak smpai pkul brapa la br bleh mandi ye ?? :DD
5. lepas mandi i nk buat assgnments la, dimulai dgn legal, nk compile smua, i'm gonna fix everything today includes the marketing plan. there's too much correction need to amend. yeah, in order to finish up this ETR project successfully we need to think outside the box! uuuyeah. penat kan? i ni da la jns slow, so nk kne blaja buat keje dgn cepat bukan sng :( even yeah i boleh made to order tp lambat ya kawan2, so nk kne start ape2 i kne start awal. haih. 
6. done with the assignments so boleh la dating :)) 
7. lepas dating boleh la smbung marketing plan lg...buat smpai habis ok. then br boleh smbung dgn operational plan.
8. blogwalking
9. tdo
10. bermimpi indah. indah2 je okay 

:))


Sunday, March 13, 2011

learn to begin




when you're lost outside, just look inside your soul.
when there is no one else, just look inside yourself








then you will find the strength that will guide your way.

Saturday, March 12, 2011

my first place ;D

YES. i am the winner ! i've joined a contest last night after had a sucked dinner. *urgh facebooking until late night. godek-godek dinner's pictures and other. shitting with wani also *she is not too sleepy last night so dia boleh jd peneman i on9.. :))

tengah mata sepet ala ala stim, i terpandang 1 contest ni dekat anggunklasik punya blogshop. nmpk mcm menarik sbb shawl yg dorg display tu nk macam corak paisley :)) weee.... cantik oh. adore gila corak paisley. naaa...usha dekat sini. cantik kan ? told ya. 

simple punya contest. alang2 i dah dropping by kt page tu so i just threw out an idea. they're just require the best and relevant name for the shawl. i bagi nama "algaepeacock".haha mula2 nak bg "algaejingga" ( mmg i la kan ) tp rasa mcm xkena pula sbb shawl tu color dia blue. pikir punya pikir dapatla "algaepeacock"


then yeah. im the winner. yippie yippie. terkejut gila all of sudden tgk ada pm dkt facebook so cpt2 la tgk siapa yg pm kannn... Alhamdulillah i'e got that lovely shawl for free! berkat wani and sue like sama dkt komen tu :D ( ty )

xsabar uh nk dapatkan shawl free. postage pon free tau :))

btw, korang boleh la usha tudung2, shawls, dress, etc di AnggunKlasik
semua cantik dan terkini :))

Thursday, March 3, 2011

hak-hak isteri dalam perkahwinan


Perkahwinan merupakan satu tanggungjawab dan amanah besar yang perlu dipikul oleh 
suami dan  isteri. Tanggungjawab  suami adalah lebih berat daripada tanggungjawab
isteri meskipun ramai yang menganggap isteri lebih banyak beban berbanding suami. 
Namun begitu, hakikatnya di alam akhirat nanti suami mempunyai bebanan yang lebih
berat lagi untuk dilaksanakan, di mana suami akan dipertanggungjawabkan atas segala
yang berlaku ke atas isteri dan keluarganya.hak yang wajib suami tunaikan kepada isteri yang terdapat di 
dalam al-Quran dan al-Sunnah, antaranya hak mahar, nafkah, komunikasi yang baik, 
hak mendapat bimbingan dan tunjuk ajar dan sebagainya. hak wanita ke atas suami pada era 
ini terdapat ramai wanita yang masih keliru  tentang hak-hak yang wajib diperolehi 
daripada suaminya, contohnya hak mereka dalam bersuara, bekerja, hak terhadap harta 
sendiri dan harta sepencarian antara mereka dan sebagainya.



 Hak Isteri Dalam Perkahwinan

1.
Apakah hak anda sebagai seorang isteri?
Seseorang isteri itu adalah berhak kepada : 
i) Nafkah 
ii) Kasih sayang dari suami 
iii) Hak untuk mendapatkan keadilan

2.
Apakah yang dimaksudkan dengan nafkah?
Nafkah ialah perbelanjaan yang wajib dikeluarkan oleh suami terhadap isteri.

3.
Apakah nafkah-nafkah yang wajib ke atas suami terhadap isterinya?
Nafkah itu adalah seperti : 
i) Makan dan minum; 
ii) Pakaian; 
iii) Tempat tinggal; 
iv) Perubatan; dan 
v) Pembantu rumah sekiranya perlu

4.
Bilakah nafkah ini boleh dituntut?
Nafkah boleh dituntut pada bila-bila masa semasa perkahwinan masih berlangsung.

5.
Berapakah kadar nafkah?
Kebiasaannya kadar nafkah adalah berdasarkan kepada kemampuan dan kedudukan kewangan suami.

6.
Bagaimanakah hak nafkah seorang isteri itu boleh gugur?
Hak nafkah seorang isteri itu boleh gugur jika dia nusyuz atau enggan menurut perintah suami.

7.
Apakah yang dimaksudkan dengan nusyuz?
Nusyuz ialah keengganan isteri untuk menurut kemahuan dan perintah suami seperti menjauhkan diri daripada suami, meninggalkan rumah suami atau enggan berpindah bersama suami tanpa sebab yang sah mengikut Hukum Syara'.

8.
Bilakah tempoh penerimaan nafkah akan tamat?
Tempoh penerimaan nafkah akan tamat apabila pemberi (suami) atau penerima nafkah (isteri) meninggal dunia atau isteri telah didapati nusyuz.

9.
Adakah seseorang isteri itu berhak untuk menerima nafkah sekiranya dia tidak lagi menjadi nusyuz ?
Ya, seseorang isteri itu adalah berhak untuk menerima nafkahnya sebaik sahaja si isteri itu tidak lagi nusyuz.

10.
Apakah yang dimaksudkan sebagai nafkah tertunggak?
Nafkah tertunggak ialah nafkah yang tidak dibayar atau tidak diberi oleh suami bermula dari tarikh perkahwinan mereka atau bermula dari tarikh tertentu sepanjang perkahwinan mereka.

11.
Bolehkah isteri menuntut tunggakan nafkah?
Ya, isteri boleh menuntut tunggakan nafkah mengikut peruntukan undang-undang keluarga Islam.

12.
Apakah yang dimaksudkan dengan poligami?
Poligami ialah perkahwinan yang melebihi daripada seorang isteri.

13.
Apakah hak-hak isteri yang berpoligami?
Isteri-isteri suami yang berpoligami adalah berhak untuk mendapat layanan yang sama rata daripada suami mereka mengikut Hukum Syara' seperti pemberian nafkah yang merangkumi makanan dan minuman, pakaian, tempat tinggal dan perubatan serta lain-lain keperluan dalam rumah tangga.

14.
Adakah hak isteri pertama sama dengan hak isteri-isteri yang lain?
Ya, hak isteri pertama adalah sama dengan hak isteri-isteri yang lain.

15.
Apakah yang boleh dilakukan oleh isteri sekiranya suami berlaku tidak adil?
Sekiranya suami berlaku tidak adil, isteri boleh membuat pengaduan kepada mahkamah di bawah Seksyen 128, Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984.

16.
Apakah hak seorang isteri apabila mengetahui suaminya telah berpoligami tanpa kebenaran mahkamah ?
Seorang isteri boleh membuat pengaduan kepada mahkamah di bawah Seksyen 123, Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984

17.
Apakah hak seorang isteri yang telah ditinggal langsung oleh suami ?
Seorang isteri yang telah ditinggal langsung oleh suami boleh membuat pengaduan kepada mahkamah di bawah Seksyen 120, Akta Undang-Undang Keluarga Islam (Wilayah-Wilayah Persekutuan) 1984.



Sunday, February 27, 2011

we're legally married :)

LEGAL ! 


aha, masih muda lg nk kawin, br 22 ..




:DD


argh! malas gila nk study LEGAL ! heh xtau knp sgt malas. legal xlah susah, tp malas nk study. test hari selasa ni dah. chapter 1 smp 7 pulak tu, >.<




bajet nk buka buku la nti test tp boleh ke? xnk lah, NO MORE PLAGIARISM. BE PROFESSIONAL, stop arguing and lets studying ! 


malam ni ? oh tidak kot, besok lah lepas cls ISB nk lepak library. study legal ni ha, insyaAllah boleh focus.


:)





Thursday, February 24, 2011

emptiness

i have nothing to do tonight. instead of makan kek wani buat td, now one more time the other housemate of mine buat brownies pulak. DIET ? fikir besoklah! :D , like always, they will bake the cake twice a week i guess. especially paah ni ha. she's put her soul in doing cakes, brownies and whatsoever. patutla SEDAP! :) i want to be like her. i want to be like her. seriously. theheheee.. if kat rumah, ajah ( adik ) yg slalu  bake the cake, tp i hv no interest to do so. haih, tp paah punya penangan dia ni hebat. perrgghh.. i terus jadi minat nk belajar buat cakes, cuppycakes, benda yg comel2 tu lah kan, dan yg senang lg cepat nk bg gemuk, >.<

wise words to inspire for today,


Illusion is needed to disguise the emptiness within.


Monday, February 14, 2011

:)

good morning ppl :)) i am an early bird today ! * in this house* lah ekekeee.. woke up in the morning with my usual adore face. hehe, SEMBAP ! the first thing yg i akan selalu buat bila bgn dari tidur adalah TENGOK DIRI SENDIRI ! tgk dkt cermin la kan. :DD ... Alhamdulillah, i really love to see my pretty face in the morning put a really deep smile as well. aaaaaaa... done with mengelamun terus shoot to th bathroom la kan, utk mandi manda. sesuai dengan perkataan bermandi-manda, i need to take a really loooonng time in bathroom. this is about wht other ppl said, they are always said i am stucking myself in bathroom ! hey, HELL NO la, same goes to other ppl too if i do so. i xde la lame sgt dalam bathroom, cukup la stakat buat yg wajib2 kan seperti shampoo rambut,  sabun badan, gosok gg, conditioning rambut, then cuci muka. mungkin yg dorg cakap lama tu sbb dorg menunggu kot. hehe, i bila da org cakap i lama hm xpe lah bg lah dkt dorg dlu kan mandi especially bila pagi masa semua sibuk nk bgn pergi kelas... i selalu akan jadi orang last yg mandi. :DD

eh eh, tiba2 cerita pasal mandi pula kan. haih. oh ha, i need to prepare the breakfast and other stuffs tht will bring on during our picnic. A BIG YEAY !!  :D

bye ppl. *flying kick*


er...

aa.. ** flying kiss ** hehe



i *heart* you girlfriends

tuesday

this is a quick update from me for this morning i guess. haha.


"love never claims. it ever gives"    :))


ihsan google


** aaa* its already 4 am, yet still couldn't sleep :(
tomorrow morning need to wake up early to prepare for nasi lemak to bring on during our picnic at Tupah ! tupah was super awesome ! :D